Zelf een kraan aansluiten in 3 stappen

Deel artikel

Wil je een nieuwe kraan voor je wastafel plaatsen? Gewoon omdat je iets anders wilt of omdat de oude kraan aan vervanging toe is? Een nieuwe kraan aansluiten is niet zo ingewikkeld. Maar dan moet je wel weten hoe je het moet doen. Hieronder lees je hoe je in 3 stappen zelf een kraan kunt aansluiten.

Een kraan aansluiten in 3 stappen

Voordat je echt begint met de kraan aansluiten, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg dat je al het nodige materiaal en gereedschap bij de hand hebt. Je hebt in ieder geval een tang, een platte moersleutel en een buissleutel nodig. Vergeet ook niet het warme en koude water af te sluiten met een hoekstopkraan. Dit zal voorkomen dat er veel water ontsnapt.

Stap 1: de oude kraan verwijderen

Draai de moeren op de flexibele kraanslang los met een platte sleutel. Maak de slang los van de hoekstopkraantjes. Dan kun je de rest van de onderdelen losschroeven. Gebruik de buissleutel om de moeren van de kraan los te draaien, en verwijder dan het klemstuk en het rubber. De kraan kan nu verwijderd worden.

Stap 2: De nieuwe kraan aansluiten

Plaats de kraanvoet op de gootsteen. Schuif dan de voorgemonteerde flexibele kraanslangen en de trekstang door het kraangat. Houd nu de nieuwe kraan op het voetstuk. Schuif met je andere hand de afdichting en het klemstuk over de draadstiften. Schroef de moeren aan en draai ze vast met de buissleutel.

Stap 3: Plaats de automatische lediging terug

Zitten de moeren goed vast? Ga dan verder en schroef het verlengstuk op de trekstang en schroef de onderkant van de automatische lediging vast. Met de bekken van een tang kun je nu ook de automatische lediging van bovenaf vastschroeven. Test of de automatische lediging werkt. Werkt alles? Dan kun je de kraanslangen aan de warm- en koudwaterkranen vastmaken en vastschroeven met een platte sleutel. Vergeet niet de geurafsluiter schoon te maken en te plaatsen.

Gerelateerd nieuws

Huis interieur
Uitleg

Hoe verberg je eenvoudig spullen in huis?

Woonkamer Investeer allereerst in een dressoir of mediameubel voor je woonkamer, deze bieden zoveel opbergruimte en zien er geweldig uit als middelpunt. Vind je dingen