Hoe werken klokken en welke soorten zijn er?

Deel artikel

Een klok is een werktuig of instrument dat de tijd aangeeft. Al duizenden jaren houdt de mens de tijd bij met behulp van verschillende instrumenten, zoals zonnewijzers, waterklokken, zandlopers en kaarsenklokken.

Klokken zijn overal te vinden, van kantoren en huizen tot kerken en openbare plaatsen. Deze instrumenten zijn er in verschillende maten en vormen, en zijn vaak te zien in mobiele telefoons, computerschermen, en zelfs in de broekzakken van mensen.

Maar voordat we de meest voorkomende soorten klokken onder de loep nemen, gaan we eerst dieper in op de geschiedenis van klokken en hoe ze eigenlijk werken.

Hoe werken klokken?

Een klok kan alleen werken als hij een primaire energiebron heeft. Of het nu een batterij, een hangend gewicht of een elektriciteitsleiding is, alle klokken maken gebruik van een regelmatige ritmische beweging om de tijd te meten. Deze ritmische heen- en weergaande beweging beweegt zich steeds weer met een bepaalde snelheid. De tellerkettingen worden vervolgens gebruikt om de aflezingen van seconden, minuten en uren weer te geven. De weergegeven tijdsaanduiding is in een leesbaar formaat dat gemakkelijk kan worden begrepen. 

Nu je een basisidee hebt van hoe klokken werken en waar ze vandaan komen, neem dan de tijd om de rest van dit artikel te lezen en leer meer over de verschillende klokmechanismen, de kenmerken van klokken en de populairste soorten klokken die tot op de dag van vandaag worden gebruikt.

5 soorten klokmechanismen

1. Atomisch

Atoomklokken zijn apparaten die worden gebruikt om de frequentie te meten in de elektronen-, microgolf-, en elektromagnetische overgang van atomen. Deze klokken zijn ontworpen om de exacte lengte van een seconde te meten door een kwartskristalritmebeweging te combineren voor een grotere stabiliteit.

Atoomklokken worden vooral gebruikt in de NASA voor GPS-satellieten aan boord van satellieten die in een baan om de aarde draaien. Maar ze worden ook gebruikt voor het synchroniseren van de tijd in GPS, elektriciteitsnetten en horloges van smartphones.

2. Mechanisch

Mechanische klokken bestaan uit een oscillator die het verstrijken van de tijd meet. In vergelijking met atoomklokken is de mechanische klok minder nauwkeurig. Toch kan hij op elk moment van de dag of de nacht worden gebruikt – zelfs in de meest extreme weersomstandigheden.

Dit soort klokken wordt vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt voor transportschema’s, het internet, tv-schema’s, GPS, de luchtvaart en de financiële markten. Daarnaast is voor veel wetenschappelijk onderzoek een mechanische tijdwaarneming nodig om specifieke tijdmetingen uit te voeren.

3. Elektrisch

In plaats van een klok met de hand op te winden, wordt een elektrische klok aangedreven door elektriciteit, zodat u hem alleen maar in een stopcontact hoeft te steken. Een van de grootste problemen waar dit soort klokken mee te maken kan krijgen, is dat ze achterlopen met de tijd als er geen stroom naar het gebouw gaat. Om er zeker van te zijn dat de elektrische klok nauwkeurig werkt na een stroomstoring, moet u de tijd opnieuw instellen zodra de stroom weer is ingeschakeld. 

Tip: https://www.klokkenshop.com/bedrijfsklokken/elektrische-wandklokken/

4. Kwarts

Kwartsuurwerken zijn voor het meten van de tijd afhankelijk van een elektronische ritmische beweging die wordt geregeld door kwartskristallen. Deze kristaloscillator is het belangrijkste onderdeel van de klok, waardoor hij veel nauwkeuriger is dan een mechanische klok.

Kwarts kristallen trillen wanneer een elektrische lading door de kristal oscillator gaat. Daardoor wekt hij tijdens het trillen spanning op. Dit soort klokken is zeer stabiel en is bestand tegen de meest ongunstige weersomstandigheden. Niet alleen verliezen ze hun vorm niet bij extreme temperatuurschommelingen, maar ze blijven ook zeer nauwkeurig in elke omgevingsomstandigheid. 

5. Pendule

Slingerklokken zijn een van de bekendste soorten klokken ter wereld. Ze werden voor het eerst uitgevonden in het midden van de 16e eeuw en zijn consequent gebruikt in huizen en openbare gelegenheden.

Tip: https://www.klokkenshop.com/tafelklokken/

Deze soorten klokken hebben zeer brede wijzers waarmee het apparaat orde kan houden. De moderne ontwerpen van pendules hebben echter meestal kleinere wijzers, zodat ze niet veel ruimte in een kamer innemen.

Maar ondanks hun grote populariteit onder huishoudens zijn er enkele problemen met pendules. Ten eerste moet u eraan denken ze regelmatig op te winden. Als u dat vergeet, werken ze niet meer en weet u niet hoe laat het is.

Ten tweede zijn slingeruurwerken voor hun werking afhankelijk van de zwaartekracht. De zwaartekracht kan enigszins variëren afhankelijk van de plaats. Dit betekent dat de klok de tijd anders kan aangeven wanneer zij zich op grote hoogte bevindt dan op zeeniveau. Bovendien kan hij bij temperatuurschommelingen van lengte veranderen door op warme dagen uit te zetten en op koude dagen in te krimpen. Al deze problemen kunnen de slingeruurwerken minder nauwkeurig maken.    

Gerelateerd nieuws

Huis interieur
Uitleg

Hoe verberg je eenvoudig spullen in huis?

Woonkamer Investeer allereerst in een dressoir of mediameubel voor je woonkamer, deze bieden zoveel opbergruimte en zien er geweldig uit als middelpunt. Vind je dingen